Άθληση και επίδραση στον αναπτυσσόμενο σκελετό

Άθληση και επίδραση στον αναπτυσσόμενο σκελετό

Η  συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος.

Στην νηπιακή και προσχολική ηλικία η συμμετοχή σε  χορό,  κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, ομαδικά παιχνίδια,  αποσκοπούν στην  ΑΝΑΠΤΥΞΗ μυϊκού συστήματος, στον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ των κινήσεων των παιδιών.

Η ελαστικότητα των ιστών είναι μεγάλη, η εμφάνιση συνδεσμικών κακώσεων είναι ιδιαίτερα σπάνια στην μικρή ηλικία.

Στην παιδική και σχολική ηλικία, η αύξηση των δραστηριοτήτων και η έντασή τους, μπορεί να δημιουργήσει παθολογικές καταστάσεις. Η οστεοχονδρίτιδα είναι παροδική ισχαιμική βλάβη της αναπτυσσόμενης επίφυσης, μπορεί να εμφανίζεται σε κάθε επίφυση, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Εκδηλώνεται με πόνο και χωλότητα συνήθως στο τέλος των δραστηριοτήτων.  Συνήθως εμφανίζεται στο σκαφοειδές του ποδιού στην προσχολική ηλικία, στην πτέρνα στο τέλος της 1ης δεκαετίας και στο κνημιαίο κύρτωμα στην προεφηβική περίοδο.

Η αθλητική δραστηριότητα δημιουργεί φυσιολογικό σωματότυπο στα παιδιά, διορθώνει την χαλαρή κυφωτική στάση της ΘΜΣΣ, βελτιώνει την σωματική διάπλαση.

Πρέπει να ελέγχεται με προσοχή η χωλότητα των παιδιών και ιδίως η ανώδυνη χωλότητα και να μην αποδίδεται σε μυική καταπόνηση. Η οστεοχονδρίτιδα του ισχίου ( Perthes) στην παιδική ηλικία και η επιφυσιολίσθηση της άνω μηριαίας επίφυσης στην προεφηβική ηλικία είναι παθήσεις που εμφανίζονται με χωλότητα. Η οσφυαλγία στο αθλούμενο παιδί μπορεί να οφείλεται σε σπονδυλόλυση της ΟΜΣΣ.

Μεγάλη διαφορά υπάρχει στην προσέγγιση ανάμεσα σε αθλητική δραστηριότητα και πρωταθλητισμό. Εκεί τα προβλήματα στον αναπτυσσόμενο σκελετό είναι πολύ συχνότερα. Εμφανίζονται κατάγματα από κόπωση ( stress fractures), αποσπαστικές βλάβες των επιφύσεων, παραμορφώσεις σφηνοειδείς στους σπονδύλους, τραυματικές βλάβες των χόνδρων και των συνδέσμων σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αθλητική δραστηριότητα σε παιδιά με κινητική υστέρηση, κυρίως σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, όπου βελτιώνεται τόσο η κινητική εξέλιξη, ελαττώνονται οι βλάβες από την οστεοπόρωση και το παιδί αναπτύσσει ιδιαίτερες δεξιότητες.

error: Το υλικό της ιστοσελίδας είναι προστατευμένο!