Ιπποποδία

Η ιπποποδία, είναι μία μονιμη παραμορφωση του άκρου ποδός σε πελματιαία κάμψη.

Μορφές ιπποποδίας και αίτια:

Πολύ σπανια εμφανίζεται μονη της και οφειλεται σε συγγενή βραχυνση του αχιλλειου τενοντα, συνηθως εμφανίζεται με άλλες παραμορφωση (ραιβοιπποποδια)

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε βράχυνση των μυών της γαστροκνήμιας από διάφορες αίτιες:

  1. Χαλαραλή παράλυση ραχιαίων εκτείνοντων ποδός (πολιομυελίτιδα, παράλυση περονιαίου νεύρου)

  2. Σπαστική παράλυση

  3. Μυελομηνιγγοκήλη

  4. Βράχυνση σκέλους. Παραμορφωση του άκρου ποδός σε ιππόδια για την εξισορρόπηση της ανισοσκέλιας

  5. Συρρίκνωση γαστροκνήμιας (μυελοπάθεια,μυοπάθειες)

  6. Κάταγμα κνήμης, τραυματικές κακώσεις άκρου ποδός

  7. Μακρόχρονη ακινητοποίηση με γύψο σε ιπποποδία

κατά την παθητική ή ενεργητική ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής άρθρωσης ο άκρος πόδας είναι αδύνατον να επανέλθει στην ουδέτερη θέση. Στη όρθια στάση στηρίζεται μόνο στο πρόσθιο τμήμα των μεταταρσίων και στα δάκτυλα, ενώ η πτέρνα ευρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και δεν εφάπτεται στο έδαφος.

Η παραμόρφωση του άκρου ποδός σε ιπποποδία οδηγεί σε λειτουργική επιμήκυνση του σκέλους, λοξή θέση της λεκάνης, λειτουργική αντισταθμιστική σκολίωση και υπερέκταση του γόνατος της αντίθετης πλευράς.

Τυπικό είναι το βάδισμα της παραλυτικής ιπποποδίας, όπου ο ασθενής για να αποφύγει να σκοντάφτει κατά την βάδιση, κάμπτει πιο έντονα το γόνυ και το ισχίο.

 

Γενικά ο τρόπος αντιμετώπισης της θεραπείας εξαρτάται από την αιτία αυτής, το βαθμό της παραμόρφωσης και τα υποκειμενικά ενοχλήματα του ασθενή.

Η συντηρητική θεραπεία έχει διπλό σκοπό να σταματήσει την περαιτέρω παραμόρφωση και να τη διορθώσει με παθητική και ενεργητική κινησιοθεραπεία, νάρθηκες, κηδεμόνες, γύψινους επιδέσμους, ορθοπεδικά υποδήματα και φυσικοθεραπεία.

Στη σπαστική ιπποποδία χρειάζεται εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία.

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα εξαρτάται και καθορίζεται κυρίως από την πάθηση που δημιουργεί την παραμόρφωση. Η σπαστική ιπποποδία αποκαθίσταται ευκολότερα ενώ στις άλλες μορφές αυτής, σπανίως είναι δυνατόν να διορθωθεί πλήρως η παραμόρφωση.