Κύφωση

Κύφωση - Νόσος του Scheurmann

Η κύφωση (καμπούρα) είναι όταν ένα συγκεκριμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης είναι πιο κυρτό από ό, τι θα πρέπει και προκαλεί κλήση του σώματος προς τα εμπρός και συχνά, πόνο. 

Συνήθης η καλοήθης αύξηση της θωρακικής κύφωσης σε εύκαμπτα παιδιά, στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, με πρόσθια θέση των ώμων και κυρτότητα της θωρακικής χώρας ραχιαία.

Χαρακτηριστικά της κύφωσης είναι:

Η κύφωση έχει ευχερή διόρθωση με απαγωγή και έξω στροφή στους ώμους (στρογγυλή πλάτη round back). Αντιμετωπίζεται με ασκήσεις και κολύμβηση.

Επώδυνη κύφωση με δυσκαμψία (νόσος Scheuermann)

Οφείλεται σε οστεοχονδρίτιδα των επιφυσιακών πλακών των σπονδύλων και δημιουργεί επώδυνη δύσκαμπτη κύφωση της ΣΣ. Εχει ακτινολογική εικόνα με γωνίωση των θωρακικών σπονδύλων στην πλάγια λήψη και κύφωση μεγαλύτερη από 35μ στην θωρακική χώρα.

Είναι πιο συχνή στα αγόρια και γίνεται εμφανής στην ηλικία των 12-15 ετών. Το 20%-30% των παιδιών με τη νόσο του Scheuermann θα εμφανίσουν παράλληλα σκολίωση μετρίου βαθμού (100-200).

Συμπτώματα:

Για να διαγνωστεί η Νόσος Scheuermann διενεργούνται ακτινολογικές εξετάσεις ώστε να διαχωριστεί από την λειτουργική κύφωση που αποτελεί μυϊκό πρόβλημα.

Ο Παιδο-Ορθοπαιδικός, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το παιδί, τη σοβαρότητα της γωνίας, την ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης κ.α θα ορίσει θεραπεία η οποία περιλαμβάνει:

Τη χρήση κηδεμόνα κύφωσης ώστε να αποσυμπιεστούν τα εμπρόσθια τμήματα των σπονδύλων, να αναπτυχθεί το οστό και να εξαλειφθεί η παραμόρφωση. Οι κηδεμόνες για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να φοριούνται 23 ώρες την ημέρα. Ο χρόνος εφαρμογής κάνει τη διαφορά στον έλεγχο της κύφωσης γι΄ αυτό και απαιτείται συμμόρφωση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου εξαιτίας της κύφωσης το παιδί γίνεται δυσλειτουργικό ή έχει άλλα νευρολογικά συμπτώματα, διενεργείται χειρουργική επέμβαση. Περιλαμβάνει την οπίσθια διόρθωση και σπονδυλοδεσία με βίδες στα οστά της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες συνδέονται με ράβδους στο επιθυμητό σχήμα, ώστε να ισιώσουν τη σπονδυλική στήλη. Επίσης, απελευθέρωση των οστών (οστεοτομίες Ponte) και χρήση κάποιας μορφής οστικού μοσχεύματος για τη σύντηξη της σπονδυλικής στήλης για μόνιμη διόρθωση.  Ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλός.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται πριν από την ηλικία των 22 ετών, οπότε η οστεοποίηση ολοκληρώνεται και ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την βαρύτητα της κύφωσης, την ένταση του πόνου, την ηλικία.

Άλλες αιτίες κύφωσης στα παιδιά είναι οι συγγενείς ανωμαλίες των οστών, κατάγματα, λοιμώξεις, το σύνδρομο Hurler.