Μυοπάθεια Duchenne

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Η μυϊκή δυστροφία Duchenne χαρακτηρίζεται απο εξελισσόμενη αδυναμία βάδισης και στήριξης του παιδιού, που καταλήγει σε αναπηρική καρέκλα στη δεύτερη δεκαετία της ζωής.

(Η διδακτορική διατριβή του Δρ. Ν. Λαλιώτη, αφορά στη Μυοπάθεια Duchenne)

Οι μεταβολές της κινητικής δραστηριότητας αντανακλούν τα στάδια παράλυσης των διαφόρων μυϊκών ομάδων. Η ανάλυση βάδισης καταγράφει αντικειμενικά την εξέλιξη της νόσου, μετρώντας κυρίως την σταδιακή αύξηση του χρόνου διπλής στήριξης.

Η φυσιοθεραπεία, η εφαρμογή ναρθηκών αλλά και η πρώιμη διατομή των ρικνώμενων μυών, αποσκοπούν στην παράταση του χρόνου της αυτόνομης στήριξης.

Όταν το παιδί χάσει την ικανότητα όρθιας στήριξης, η σκολίωση είναι το μείζον ορθοπεδικό πρόβλημα. Η πρώιμη χειρουργική αντιμετώπιση, όταν υπάρχει ακόμη επαρκής ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων, προσφέρει ποιότητα και παράταση στη ζωή του ασθενούς.

Ο ορθοπεδικός έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα που αντιμετωπίζει τα παιδιά με μυϊκή δυστροφία, αλλά βοηθά σημαντικά και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.