Οστεοειδές οστέωμα

Πρόκειται για καλοήθη όγκο που δημιουργείται από κεντρική αγγειακή δυσπλασία που περιβάλλεται από αντιδραστικό οστίτη ιστό.

Κλινική εικόνα. Εμφανίζει έντονο νυκτερινό πόνο, εντοπίζεται κύρια στα μακρά οστά των κάτω άκρων και προσβάλλει τις ηλικίες 10-30 έτη της ζωής. Δημιουργεί χωλότητα στην βάδιση. Ο πόνος υποχωρεί με λήψη σαλικυλικών.

Ακτινολογικά χαρακτηρίζεται από κεντρική ακτινοδιαυγαστική φωλεά (nidus), που περιβάλλεται από οστεοσκληρυντική ζώνη με πάχυνση του φλοιού.

Απεικονίζεται με ακρίβεια με αξονική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει οίδημα της περιοχής. Εχει θετική πρόσληψη στο σπινθηρογράφημα.

Αντιμετωπίζεται σήμερα με καυτηριασμό της περιοχής με χρήση ραδιοσυχνότητος, (ablation) , με ακριβή τοποθέτηση του ηλεκτροδίου με αξονική καθοδήγηση. Σπάνια σήμερα γίνεται χειρουργική αφαίρεση της βλάβης.

Σε περιπτώσεις ιδιαίτερα δύσκολης προσπέλασης της βλάβης, (πχ στην άρθρωση του ισχίου, υποχόνδρια), γίνεται φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για μακρό χρονικό διάστημα.