Οστεοχονδρίτιδα της ισχιο-ηβικής συνχόνδρωσης (Van Neck Odelberg): Σπάνια διάγνωση επώδυνου ισχίου στην παιδική ηλικία

Νικόλαος Λαλιώτης, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, Ελισάβετ Παπαδοπούλου.

Παρουσίαση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκη

Η ισχιο-ηβική συνχόνδρωση αποτελεί το σημείο της ένωσης των πυρήνων οστέωσης του ηβικού με το ισχιακό οστό. Οστεοποιείται σταδιακά έως την έναρξη της εφηβείας. Η ηλικία σύγκλεισης δεν είναι σταθερή, ενώ η ασύμμετρη σύγκλειση είναι συνήθης.

Όπως κάθε επίφυση, μπορεί να εμφανίσει οστεοχονδρίτιδα. Εμφανίζεται κλινικά με πόνο και χωλότητα και ακτινολογικά με διεύρυνση της συνχόνδρωσης. Συχνά χαρακτηρίζεται ως λοίμωξη, όγκος ή κάταγμα από κόπωση και αντιμετωπίζεται λανθασμένα. Παρουσιάζουμε την οστεοχονδρίτιδα της ηβο-ισχιακής συνχόνδρωσης, για να επιστήσουμε την προσοχή στην σπάνια αυτή παθολογία.

Πρόκειται για σειρά 4 παιδιών, ηλικίας 7-12 έτη, που παραπέμφθηκαν στα πλαίσια ελέγχου παιδιών με χωλότητα και πόνο. Η ακριβής κλινική εξέταση προσδιόριζε την ακριβή εντόπιση του πόνου. Οι κινήσεις της άρθρωσης του ισχίου ήταν φυσιολογικές. Η ακτινολογική εξέταση αναδεικνύει την σκληρωτική ομοιογενή διόγκωση ετερόπλευρα της ισχιο-ηβικής συνχόνδρωσης. Η μαγνητική τομογραφία παρουσιάζει οίδημα της περιοχής, με απουσία περιοστικής αντίδρασης με μικρή συμμετοχή των μαλακών μορίων. Το σπινθηρογράφημα είχε θετική πρόσληψη στην περιοχή.

Οι αρχικές διαγνώσεις που είχαν τεθεί, πριν την παραπομπή τους, ήταν οστεομυελίτιδα, υποψία κακοήθειας και κάταγμα. Η αντιμετώπιση είναι η ελάττωση των δραστηριοτήτων και η παρακολούθηση των ασθενών. Τα συμπτώματα σταδιακά υποχώρησαν ενώ η γενική εικόνα των παιδιών είναι πολύ καλή. Δεν χρειάσθηκε φαρμακευτική υποστήριξη στους ασθενείς μας.

Ο συνδυασμός της επιμελούς κλινικής εξέτασης και η ενδελεχής εργαστηριακή διερεύνηση επέτρεψε την ακριβή διάγνωση, αποκλείοντας τις σοβαρές και συνήθεις παθήσεις της ηλικίας αυτής. Η ιδιαίτερη μορφολογία της ισχιο-ηβικής συνχόνδρωσης στην παιδική ηλικία, στην ασύμμετρη σύγκλειση, αποτελεί σημείο λανθασμένων διαγνώσεων.

error: Το υλικό της ιστοσελίδας είναι προστατευμένο!