Βάδιση με έσω/έξω στροφή

Βάδιση με έσω στροφή στα κάτω άκρα

Η βάδιση με έσω στροφή στα κάτω άκρα, είναι σύνηθες εύρημα έως την ηλικία των 6 ετών, συχνότερο σε κορίτσια. Κατά την βάδιση, υπάρχει εμφανής η έσω στροφή του κάτω άκρου, ενώ στην όρθια θέση το πόδι έχει φυσιολογική γωνία προώθησης.

Οφείλεται στην αύξηση της φυσιολογικής έσω στροφής του αυχένα του μηρού, (anteversion). Είναι χαρακτηριστική η προτίμηση των παιδιών να κάθονται ανάμεσα στα γόνατα, με τις κνήμες προ τα έξω, σχηματίζοντας το γράμμα W.

Στον ακτινολογικό έλεγχο υπάρχει αύξηση της αυχενομηριαίας γωνίας, χωρίς να υπάρχει δυσπλασία του ισχίου.  Σταδιακά υποχωρεί και βελτιώνεται η εικόνα της βάδισης.  Εξαιρετικά σπάνια οδηγούμε τα παιδιά στην χειρουργική διόρθωση του άξονα.

Σπανιότερα οφείλεται σε έσω στροφή της κνήμης, συνήθως συνοδό εύρημα σε νηπιακή ραιβογονία.

Βάδιση με έσω/έξω στροφή
Εικόνα Καθιστή θέση παιδιού με αυξημένη έσω στροφή στα κάτω άκρα, και η κλινική εξέταση σε πρηνή θέση.

Βάδιση με έξω στροφή στα κάτω άκρα

Η βάδιση με έξω στροφή στα κάτω άκρα, είναι φυσιολογική βάδιση για το 15% του πληθυσμού και γίνεται εμφανής από την πρώτη παιδική ηλικία.

Τα παιδιά κάθονται πάντοτε σε θέση οκλαδόν ή σε θέση σταυροπόδι. Έχει οικογενή προδιάθεση. Όταν εμφανίζεται σε  παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος και χαλαρότητα στις αρθρώσεις, οδηγεί σε βλαισότητα του πέλματος.

Βάδιση με έσω/έξω στροφή
Εικόνα Θέση στήριξης φυσιολογικού παιδιού με έξω στροφή στα ισχία