Εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης στην αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης

Η χρήση της αλλαντικής τοξίνης στην εγκεφαλική παράλυση αποτελεί αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο για την ελάττωση της σπαστικότητας, στα πλαίσια της γενικότερης αντιμετώπισης της πάθησης.

Οι εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης αποτελούν μέσον για την κινηματική βελτίωση στην εγκεφαλική παράλυση, εντασσόμενες στο γενικό σχεδιασμό βελτίωσης των παιδιών που πάσχουν απο αυτή.

Η αλλαντική τοξίνη αποτελεί μέσο για την ελάττωση της σπαστικότητας των μυών.

Η αντιμετώπιση παιδιών με εγκεφαλική παράλυση γίνεται μετά απο μελέτη και καταγραφή της κινητικής διαταραχής, σχεδιασμό των κινητικών στόχων και επιλογή των κύρια προσβεβλημένων ομάδων.

Ο Δρ. Ν. Λαλιώτης αντιμετωπίζει με αλλαντική τοξίνη παιδιά με ημιπληγική προσβολή, με διπληγική προσβολή και με τετραπληγική προσβολή και ιδιαίτρη προσοχή στην ακρίβεια της τεχνικής για την εγχυση.

Επίσης, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές της αλλαντικής τοξίνης στην εξωπυραμιδική συνδρομή, τους δακτυλοβάμονες και τη χρήση της μετεγχειρητικά.

Εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης στη διπληγική μορφή της εγκεφαλικής παράλυσης

Οι εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης αποτελούν μέσο για την παροδική ελάττωση της σπαστικότητας σε παιδιά, ηλικίας 3-15 ετών, με διπληγική προσβολή σπαστικού τύπου εγκεφαλικής παράλυσης.

Από τα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε, τα 2/3 είχαν διπληγική προσβολή με κύρια επιβάρυνση στην άρθρωση του γόνατος, ενώ το 1/3 στην ποδοκνημική (δακτυλοβάμονες).

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έγινε με μετρήσεις της σπαστικότητος και εκτίμηση της κινητικής μεταβολής. Σε όλους τους ασθενείς υπήρξε σαφής ελάττωση στη σπαστικότητα στους μύες που υποβλήθηκαν σε εγχύσεις.

Αυτό διήρκησε από 3-6 μήνες, αλλά σε ορισμένους ασθενείς η ελάττωση διατηρήθηκε για 8-10 μήνες.

Η κινητική βελτίωση εντυπωσίασε σε ορισμένα παιδιά που επέτυχαν την αυτόνομη βάδιση από την υποστηριζόμενη όρθια μετακίνηση, ενώ σε όσους είχαν ήδη αυτόνομη βάδιση υπήρξε βελτίωσε στην κινηματική της βάδισης.

Παρά την επιστροφή της σπαστικότητος, η κινητική βελτίωση παρέμεινε.

Η ομάδα των παιδιών με βάδιση στις μύτες εμφάνισε μεγάλη βελτίωση στην στήριξη. Εφαρμόσαμε τις εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης για σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης, ενώ σε ορισμένα παιδιά έγινε συγχρόνως λειτουργική επιμήκυνση μυών στα κάτω άκρα με εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης. Υπήρξε επανάληψη των εγχύσεων.